Destylarnia Dufftown

Destylarnia Dufftown, której założycielami byli Peter MacKenzie i Richard Stackpole oraz ich dwaj wspólnicy. Powstała w roku 1896 w odrestaurowanym i przystosowanym do produkcji budynku po dawnym młynie.

Następnie w roku 1933 właścicielem destylarni został Arthur Bell & Sons, natomiast na dzień dzisiejszy jest ona w posiadaniu Diageo. Destylarnia od samego początku praktycznie nigdy nie przerywała działaności, lecz wyjątkiem była czas podczas II Wojny Światowej, ponieważ władze państwa zakazały dostarczania zboża wytwórniom alkoholu. 

Następna przerw odbyła się już tylko w poszczególnych latach, kiedy to destylarnia przechodziła modernizacje, były to lata 1968, 1980 i 1999. Tym modernizacją destylarnia zawdzięcza ogromne moce produkcyjne, które sięgają 6 mln litrów alkoholu rocznie.

W destylarni Dufftown wykorzystuje się doskonałą wodę, co ma ogromne znaczenie dla jakości. Woda ta czerpana jest ze studni Highland John’s. Destylaty Dufftown leżakują w beczkach po sherry oraz bourbonie, jednak większość, które wykorzystywane są do blendów dojrzewają w beczkach wielokrotnie napełnianych. Destylaty Dufftown wykorzystywane są do tworzenia blendu Bell’s. 

Wybierz oddział
Stilnovisti
Londyn
Aberlour
Wenecja
Poznań
Skontaktuj się
z nami