Destylarnia Deeside

Jest to jedna z eksperymentalnych destylarni whisky w Szkocji. Deeside, jest jedną z kilku szkockich destylarni whisky, które zostały założone pierwotnie jako browar. 

Od otwarcia w roku 2017 roku firma Deeside spędziła 18 miesięcy eksperymentując z recepturą whisky single malt, napełniając płynem 55-litrowe oktawowe beczki – które nigdy nie zostały wprowadzone do sprzedaży.

Wraz ze zbliżającym się przeprowadzką do większych pomieszczeń, żywotność produkcyjna Deeside jest na czasie. Tylko 100 beczek single malt – fermentowanych w istniejących zbiornikach destylarni – zostanie wyprodukowanych, a tylko 88 beczek zostanie dopuszczonych do sprzedaży.

Head distiller Liam Pennycook wykorzystuje mieszankę słodów jasnych, kryształowych i czekoladowych, aby wyprodukować „biszkoptowo-ziemną” whisky single malt.

W tym samym czasie Deeside produkuje również szkocki rum i whisky „w stylu Bourbon”, używając mashbill zawierającego co najmniej 51% kukurydzy, z których oba są destylowane w kwadratowym iStill.

Wybierz oddział
Stilnovisti
Londyn
Aberlour
Wenecja
Poznań
Skontaktuj się
z nami