Destylarnia Blair Athol

Destylarnia Blair Athol, chociaż mało znano miłośnikom whisky single malt, jest bardzo chętnie odwiedzana przez turystów. Mieści się w niezwykle malowniczej okolicy regionu Highlands, w dolinie Strathtay, otoczonej z obu stron imponującymi łańcuchami górskimi. Na terenie destylarni znajdują się piękne, zabytkowe budynki wybudowane w stylu wiktoriańskim, a funkcjonujące tam centrum dla zwiedzających oferuje turystom zapoznanie się z procesem produkcji whisky oraz historią przemysłu gorzelniczego w tym regionie. 

Blair Athol jest jedną z najstarszych szkockich destylarni. Została wybudowana w 1798 roku pod nazwą Aldour (od pobliskiej rzeki Allt Dour). W 1933 r. została zakupiona przez spółkę Bell, a whisky tu produkowana została jednym z najważniejszych składniku jednej z najpopularniejszych whisky blended w Wielkiej Brytanii. Z tego powodu whisky Blair Athol w wersji single malt niezwykle trudno spotkać na rynku. Nieliczne whisky single malt z tej destylarni charakteryzuje bardzo słodki, miodowy aromat, z nutami owoców cytrusowych i wrzosów. Najbardziej znaną whisky single malt z Blair Athol jest 12-letnia whisky z serii Flora & Fauna. Na jej etykiecie widnieje wydra – jej występowanie w potoku Allt Dour Burn, z którego destylarnia czerpie wodę do produkcji whisky, ma świadczyć o niezwykłej czystości płynącej tam wody. 

Wybierz oddział
Stilnovisti
Londyn
Aberlour
Wenecja
Poznań
Skontaktuj się
z nami