Destylarnia Aberlourn

Aberlourn założona została w 1826 przez Jamesa Gordona oraz Petera Weira. Pierwsza destylarnia została jednak spalona w pożarze, a odbudowana została w 1879 przez Jamesa Fleminga i właśnie ta data i to nazwisko widnieje dzisiaj na etykietach whisky Aberlour. 

Jednak w roku 1892 destylarnia Aberlour została przejęta przez firmę R. Thorne & Sons, dzięki której destylarnia przeszła modernizację oraz rozbudowę. Niestety w 1898 roku wybuchł kolejny pożar, który zniszczył kilka budynków oraz znaczną ilość leżakującej whisky. Destylarnia na szczęście została szybko odbudowana.

W Whisky z destylarni Aberlour po części czuć wpływy źródła wody, która płynie w Ben Rinnes przez lokalne torfowiska i złoża granitu w Lour valley. Dzięki temu woda ta posiada rzadkie minerały i czyni wodę bardzo miękką, a produkowanej z nie whisky nadaje delikatny charakter. 

Whisky z destylarni Aberlour starzona jest w beczkach po hiszpańskim Oloroso Sherry przez okres od 9 do 15 lat, a następnie butelkowana jest w sile beczki, czyli bez rozcieńczania wodą, z mocą (ok. 60%), w naturalnym, głęboko bursztynowym kolorze bez dodatku barwnika w postaci karmelu. Nie jest ona również filtrowana na zimno.

Wybierz oddział
Stilnovisti
Londyn
Aberlour
Wenecja
Poznań
Skontaktuj się
z nami